måndag 26 september 2011

FYREN

Landmärke für alles


Ja, här strax intill Skåneporten finns nu Örkelljunga Monarkis nya ståtliga landmärke på plats. Och så här ser det ut där det ligger väl synligt för alla förbipasserande på E 4:an:
Initiativtagare till detta imponerande monument är ingen mindre än H.M. Drottning Carina själv: ”Ja, jag tröttnade på att ingenting hände med det fjuttiga förslag som vann tävlingen om nytt landmärke och har därför istället låtit uppföra den här fräcka fyren lite i smyg och på rekordtid. Bättre landmärke än ett blinkande fyrtorn finns ju bara inte! Och om det dessutom ligger fyra mil från havet så vore det väl själva fan om det inte skulle väcka uppmärksamhet. Som prototyp har jag och mina lojala lakejer använt oss av Knullens fyr. Ja, det var ju lite bråttom och ritningar till en helt ny fyr hade tagit alldeles för lång tid att ta fram för en sån handlingskraftig regent som jag ju minsann är. Men nu finns alltså den här fyren, eller Führern som jag lite skämtsamt kallar den, på plats här ovanför Skåneporten. Visst är den fin? Den här fantastiska fyren kommer att bli ett formidabelt landmärke für alles…”

Inne i själva fyrtornet ryms dessutom ett museum innehållande allehanda dokument och föremål med anknytning till drottning Carinas händelserika liv och leverne. Ett mycket långt besök på Carina-museet kommer att ingå i
Det stora Carinapaketet i turistbyråns succésatsning på speciella turistpaket.
Just nu pågår förberedelsearbetet för en fotoutställning med pikanta privatbilder ur majestätets eget liv. Den verkliga vernissagen kommer att äga rum först på årets stora Kulturdag den 1 oktober. Drottning Carina guidar oss dock redan nu snabbt igenom delar av den omfattande utställningenen. Här finns en hel del bilder från drottningens vilda ungdom som kronprinsessa, som t.ex. det här fräcka fotot:



Kronprinsessan tar till flaskan
Foto: Sven Sperman/Royalpix
Ja, på den tiden var det tydligen röka, kröka och göka som gällde.
Majestät bangar inte heller för att visa upp de lite mer kinky sidorna av
sitt rafflande liv:

Fullproppat    Foto: Sven Sperman/Royalpix
H.M. Drottning Carina har som bekant många järn i elden och är därför tvungen att lämna fyren för viktiga möten inne i Örkelljunga city:
”Ja, först ska jag träffa representanter för ICA och se till att dom öppnar en ICA Nazi stormarknad. Även en kunglighet vill ju kunna handla brunsås till ett bra pris… Brännvinsfastigheter vill ju bygga seniorlägenheter på samma tomt, men det där konceptet tror jag inte riktigt på. För vilka kapitalstarka seniorer vill bo granne med en stormarknad, en vårdcentral och en byggmarknad?
Vill nån bygga finns det tio tomma tomter längre in på Ejdern!
Att Brännvinsfastigheter vill bygga på just den här aktuella tomten beror naturligtvis på att man vill att deras hyresgäst Coop ska slippa besvärande konkurrens. Jaja… sen har jag alltså ett möte angående byggandet av den nya Carina-arenan här i Örkelljunga. Vi har fastnat för en modell som går loss på 36,5 miljoner kronor. Javisst, det är finanskris, världsekonomin kollapsar och kapitalismen har nått vägs ände och håller på att dra sin sista suck… Men såna petitesser bryr vi oss inte om i Örkelljunga Monarki. Här sätter vi sprätt på pengarna! Här behövs sannerligen en arena für alles!
Carina über alles! Ojoj, jag blir lite upphetsad ibland... Ja, sen satsar vi ju två miljoner på en skejtpark i betong för ett gäng sköna ynglingar. Tjejerna får stå tomhänta bredvid och titta på. Jaja, den härliga betongen är ju mitt favoritmaterial… Dagens sista dejt har jag följaktligen med en skejtare.
Han är en riktig liten pudding, så vi ska nog kunna komma överens om en harmoniskt böljande placering av den där storslagna skejtparken…”

Reporter: Anders Assing/ÖN
Foton från Skåneporten: Lykke Mysterioso/Führerpix

Mer om Örkelljungas nya landmärke finns att läsa på:


tisdag 20 september 2011

PAKETET

Fiasko för turistpaket

Enligt lokaltidningen HD har de olika slags turistpaket som Örkelljunga Monarki satsat på blivit en stor succé. I artikeln presenteras dock inte någon som helst statistik eller jämförelsesiffror som överhuvudtaget styrker detta häpnadsväckande påstående. Hyllningsreportaget faller därmed platt till marken. Man skulle m.a.o. lika gärna kunna hävda det som står i rubriken här ovan.
Det finns ingen statistisk redovisning som talar för att alla dessa cykelpaket, golfpaket, relaxpaket, barnfamiljspaket, pensionärspaket och vandringspaket inte lika väl skulle kunna vara rediga fiaskon. När en tjänsteman plötsligt träder fram ur skuggan och hävdar att turistpaketen blivit en formidabel framgång och varit mycket poppis, bör man nog ana ugglor i mossen. Att basunera ut detta glädjebudskap är nog mest ett sätt att legitimera sin egen existens som heltidsanställd högavlönad tjänsteman med minimala arbetsuppgifter.

En god journalist låter sig inte nöja med fagra och overifierade påståenden, utan ställer naturligtvis följdfrågan om exakt vilka siffror talet om succé baserar sig på. Nu verkar det tvärtom som om HD:s lokalredaktör ingår i drottning Carinas PR-paket. Att så är fallet vet ju alla som har det minsta lilla hum om hur det går till i symbiosen mellan ledande politiker och en granskande lokalredaktion… De enda tillfällen minsta lilla antydan till kritiskt undersökande reportage förekommer på HD:s örkelljungasida är när den lojale och lokale redaktören har semester. Men har man suttit på samma stol i 
30 år blir det lätt så där…
De arbetsredskap en lokalredaktör, vars enda ambition är att vara en maktens megafon i väntan på den efterlängtade pensionen, behöver
framgår av nedanstående bildsvit:
Frågor på det? Nähä! Just det – ifrågasätt ingenting! Det blir lugnast så…
  
Den färska turistchefen planerar redan nu för nya magnifika turistpaket. Ett särskilt fiskepaket är på gång, liksom betongsuggepaketet, Mammas vik-paketet och sist men inte minst Det stora Carina-paketet inkluderande en exklusiv Carina-app. Detta koncept tas naturligtvis fram i intimt samarbete med H.M. Drottning Carina själv och kommer givetvis också det att bli en pyramidal succé till nästa turistsäsong… Vad Carina-paketet innehåller är dock än så länge en väl förborgad hemlighet. Vår alltid lika alerte fotograf Sven Smyger lyckades emellertid fånga majestätet under delar av förberedelsearbetet:
Drottningen visar upp sig från sin bästa sida
Foto: Sven Smyger/Scandalpix
Av allt att döma ingår bl.a. följande i Det stora Carina-paketet: en avklädd drottning (jämför gärna med Kejsarens nya kläder), en läcker limousine och
en poppis picknickfilt - den sistnämnda förmodligen avsedd för harmoniskt böljande aktiviteter i det fria.

Reportage: Anders Assing/ÖN

söndag 11 september 2011

UTVIKNING

Den nakna sanningen

Den senaste tiden har antalet läsare av Örkelljunga Nyheter ökat markant.
Vi kan ju bara spekulera i att våra reportage från bl.a. Kul i Dalen och Mammas vik har rönt ett stigande intresse hos medborgarna i Örkelljunga Monarki. Den nakna sanningen tycks m.a.o. gå hem i stugorna. Badplatsen Mammas vik blir allt populärare både bland allmänheten och bland svettigt entusiastiska amatörfotografer. Åtskilliga läsare har skickat in sina oftast smygtagna bilder från sina strandhugg bland alla de mammor som mer än gärna visar viken i Mammas vik. Här har signaturen ”Mors lilla Olle” lyckats med konststycket att fånga också pappa mitt i viken:

Hade det varit fråga om en pristävling gällande bästa semesterbilden från Mammas vik hade ”Mors lilla Olle” otvivelaktigt kammat hem guldmedaljen.
Här nedan presenterar vi ytterligare några av de bästa läsarbilderna:

Visst är det skönt att helt ogenerat kunna lufta busken i solgasset!
Fotot ovan är taget av signaturen ”James Fjong”.


Fotografen Öset Luhring har plåtat
sin väninna Mamma Mia.











Signaturen ”Sven Flukter” tog tillfället
i akt när han förevigade denna donna
i sanden på stranden. Se nedan.


”Klittan Karlsson” hade kameran beredd när detta tillfälle att fota mammas vik bakifrån dök upp:
En och annan kändis vågar sig också på ett dopp i böljan den bruna med efterföljande solbad. Här ser vi Örkelljunga Monarkis egen skimrande filmstjärna Greta Särbo, kanske mest känd för sin utlämnande huvudroll i regissören Inge Borrarps succéfilm ”Utan trosor i Tockarp”.
Fotot är taget av signaturen ”En vän i viken”:


Fotoredaktör: Sven Bumsen/ÖN