söndag 6 mars 2011

KRIS i befolkningsfrågan

Gör inte som Fantomen

Åtskilliga medborgare i Örkelljunga Monarki har ställt sig väldigt frågande till H.M. Drottningens bagatelliserande av den negativa befolkningsstatistiken och den grovt missvisande prognos kommunen skyltar med på sin hemsida.
I all hast sammankallade majestätet därför igår till en kort presskonferens tillsammans med sin underdånige propagandaminister Sven Schlingmann.

Nu framkom emellertid inte mycket nytt under detta möte med den församlade världspressen. H.M. Drottningen vidhöll sin tidigare uppfattning att hon ser befolkningsminskningen i Örkelljunga som en liten obetydlig dipp och hoppas att det bara är en tillfällighet. Hon medgav dock att siffrorna antyder att det föds för lite barn i kommunen, men ser absolut inte kommunens storstilade satsningar på att locka barnfamiljer som ett misslyckande. Hon framhöll istället den nya förskola på Korsettvägen som ska vara klar till hösten. Med illa dold stolthet meddelade H.M. Drottningen att denna nybyggnation kommer att döpas efter hennes eget smeknamn.
Den nya förskolan kommer således att heta Bitchen.

Slutligen kommunicerade den något förvirrade drottningen att en större satsning på Hjelmsjön och Mammas vik kommer att genomföras under 2011. Hon förklarade att hon var osäker på detaljerna, men trodde att det rörde sig om muddring och bl.a. ny sand och lekredskap vid badplatsen. Därefter lämnade H.M. Drottningen tillsammans med sitt livgarde denna presskonferens lika hastigt och lustigt som den tillkännagetts och hänvisade ytterligare spörsmål till sin propre propagandaminister.

Muddring i Mammas vik?
Foto: Pappa Razzi/Scandalpix
Sven Schlingmann tvingades till att börja med klargöra detaljerna om vad som ska hända vid Mammas vik: ”Ja, den här nya sanden som ska läggas ut har kanske i första hand en rent intern intention. Eftersom samhällsbyggnadsenheten skaffat sig en egen liten sandlåda att likt strutsen stoppa huvudet i, ville H.M. Drottningen och hennes hovlakejer ha något liknande – fast större. Och nu kommer man följaktligen att få en egen gigantisk sandlåda för sisådär 300 000 riksdaler. När kritiken blir för hård och ihållande från medborgarna kan tjänstemännen således ta sin gröna elbil, puttra ner till viken, stoppa fingrarna i öronen, blunda, lalla en sång, köra huvudet i sanden och sen låtsas som det regnar. Det är alltså det här som de facto är det primära syftet med detta storslagna sandprojekt. Och lekredskapen är naturligtvis också först och främst avsedda för det kungliga patrasket. Man vill ha lite lättsamt tidsfördriv i väntan på att arbetsdagen ska ta slut och man äntligen kan lämna kommunhuset och Örkelljunga Monarki i sina bensintörstande flådiga fordon. Ja, alltså i princip alla topplakejer pendlar nämligen till sitt s.k. arbete här i drottningdömet.”

På frågan om åtgärder för att förbättra det låga födelsetalet hade propagandaministern ytterligare klargörande besked att komma med: ”Ja, vi kommer att med det snaraste dra igång en intensiv kampanj för att avsevärt höja nativiteten i Örkelljunga Monarki. Befolkningsstrateg Sven Frisén skissar just nu på en redig PR-drive för att få lite fräs på barnafödandet i bygden. Till sin hjälp har han enrollerat den karismatiske frikyrkopastorn K T Knutby som rådgivande fackman – eller fuckman, om man så vill… Kampanjarbetet, som går under arbetsnamnet Pippa mera, har redan kommit en bra bit på vägen mot målet – eller hålet som pastor Knutby lite skämtsamt brukar säga…

En känd slogan inom sexualrådgivningen har ju varit den här: Gör som Fantomen – använd kondomen! Men nu har firma Frisén & Knutby kommit fram till att på så sätt blir ju inga barn gjorda. För att öka på nativiteten så det förslår bör man absolut inte göra som Fantomen – utan snarare tvärtom.

Den vandrande vålnaden
är hård mot de hårda
Det budskap som snart kommer att trumpetas ut och synas på affischtavlor över hela Örkelljunga Monarki kommer preliminärt att lyda: PIPPA MERA! Gör som Fantomen – skippa kondomen! Givetvis kommer Apoteket Framstjärten att som kompletterande åtgärd helt sluta saluföra övriga varianter av preventivmedel. Och om kampanjen slår väl ut kommer det självfallet inte att räcka men en ny förskola i framtiden.”

Reporter: Sven-Guran Eriksson/ÖN
Skippa knullgummit!
Foto: Sven K. Dong/RFSU



Kommentar

Kris i befolkningsfrågan är en välkänd debattbok av makarna Alva och Gunnar Myrdal som gavs ut 1934. Den sociala ingenjörskonst som förespråkas i boken har antagligen fallit i (hälsosam) glömska och känns föga up-to-date i dessa ytterst egocentrifierade dagar där alla vill ha glassiga jobb, gratis pengar eller blogga om mode. Bokens titel är däremot högst aktuell i Örkelljunga Monarki med sina vikande befolkningssiffror. Därför är det bedrövligt, men inte det minsta förvånande, att H.M. Drottningen tycks ta så lätt på saken, d.v.s. den krympande befolkningsstatistiken. Hon viftar bort det hela med att det blott och bart rör sig om ett litet obetydligt hack i kurvan och hoppas att det bara är en tillfällighet. Hon väljer således att sitta med armarna i kors och hoppas på bättre tider. Man tar sig för pannan!

Nu finns det lyckligtvis hedervärda medborgare som inser stundens allvar. En sådan är Donald Almlöf i sin roll av ordförande i den lokala intresseföreningen Äldre- och handikappvärnet. Han målar med stöd av prognoser som baseras på just de aktuella uppgifterna från Sadistiska Centralbyrån upp en dyster bild av Örkelljungas framtid. Befolkningspyramiden 2030 och 2040 kan komma att likna en kantarell - bred upptill och smal nedtill. Örkelljunga Monarki får en enorm överbyggnad av äldre. Donald Almlöf menar att det är politikernas och tjänstemännens uppgift att ta fram lösningar på krisen i befolkningsfrågan. Fast det gör dom ju så klart inte… Dom rullar tummarna, kör huvudet i sanden och hoppas på en ljusnande framtid. Tralala…

En som däremot också tar befolkningsproblematiken på största allvar är framtidsforskaren Donna Mysterioso. I sin egen prognos förutspådde hon mycket riktigt att Örkelljungas befolkning faktiskt skulle minska under år 2010. På bloggen Örkelljungabilder under inlägget PROGNOS finns allt som är värt att veta i ämnet. Här finns aktuella analyser, problemformuleringar och lösningar på krisen i befolkningsfrågan. Donna Mysterioso gör inte sina prognoser genom att sitta bakom ett skrivbord och producera rosenröda fantasier och fromma förhoppningar om befolkningsutvecklingen. Hon rör sig ute i verkligheten. En enkel metod är faktiskt att iaktta var och hur mycket det byggs i en kommun. I fallet Örkelljunga är det kanske snarare så att man får ha ögonen på var det inte byggs. Byggnationen på de nya fina bostadsområdena har nämligen helt och hållet gått in väggen. De 30 nya bostäder som enligt prognosen ska byggas i år kommer vi inte ens att få se röken av. Kanhända finns det ett samband med det kommunala rökstopp som nu kommer att införas? En ambitiös prognosmakare har självfallet också järnkoll på hur den offentliga miljön i byn utvecklas. Något vidare dragplåster för att locka nya invånare är definitivt inte den påvra och skämmiga centrummiljö som kommunens s.k. samhällsbyggnadsenhet erbjuder.

Ett mycket bra verktyg för en futuristisk spanare som Donna Mysterioso är som sagt att ha koll på den lokala bostadsmarknaden. Man undersöker helt enkelt via bostadsannonserna hur stort utbudet faktiskt är, hur länge ett objekt står kvar till försäljning (eller uthyrning) och hur prisbilden förändras. Hur många övergivna affärslokaler finns det på orten? Om en bostad t.ex. ligger ute till försäljning dubbelt så lång tid som enligt mäklaren är normalt och priset kanske måste sänkas, bör nog en kompetent prognosmakare ana ugglor i mossen. Då är utbudet mättat, efterfrågan på bostäder i den aktuella kommunen i avtagande, intresset för att flytta dit svalt och krisen i befolkningsfrågan kommer på sikt som ett brev på posten. Men sådana här petitesser tycks inte bekymra kommunledningen i Örkelljunga Monarki det minsta. Rent ekonomiskt är det ju en ren katastrof. För den någorlunda matematiskt begåvade är det ju lätt att räkna ut hur mycket t.ex. 175 uteblivna (men prognostiserade) invånare innebär av uteblivna skatteintäkter. Många sköna kulor blir det…

Det är alltså pensionärerna som är Örkelljungas framtid. Välartade och välutbildade ungdomar flyr tristessen i kommunen för vidare studier eller intressanta arbeten i framtidsinriktade kommuner. Ytterst få av dessa flyttfåglar återvänder sedan till hembygden. Kvar blir bara de drogberoende, porr- och våldsfixerade busförarna och deras wannabes, samt deras mindre studiebenägna flickvänner. De sistnämnda blir allt som oftast i alltför unga år på smällen och hankar sig sen fram i livet med hjälp av barnvagn och bidrag varvat med tröstlösa inhopp i vården. Visserligen ökar nativiteten, men på ett oftast beklagligt och oönskat sätt. Dessa stackars vilsna ungdomar hamnar i Landet utanför i Kommunen utanför, d.v.s. Örkelljunga. Där alltså de ledande politikerna och tjänstemännen totalt saknar sjukdomsinsikt, trots att de helt uppenbart lider av en omfattande, svårartad strutsmentalitet och en förödande nonchalans inför framtidens kanske viktigaste fråga. Klockan klämtar för Örkelljunga… Krisen i befolkningsfrågan är i allra högsta grad på blodigt allvar. Örkelljungas framtid står faktiskt på spel… här och NU!

Det är således dags för den ansvarslösa och handlingsförlamade drottningen att kavla upp ärmarna och spotta i nävarna för att med rediga krafttag vända den negativa befolkningsspiralen. Nu vet ju alla med insikt att detta aldrig någonsin kommer att inträffa. Precis som sin nye gunstling, den förste hovlakejen (kommunchefen), har hon monumentalt munväder som sin bästa gren. Det är som bekant mycket znackau och lite verkstad i denna gudsförgätna håla.

Tiden är inne för medborgarna i Örkelljunga Monarki att göra som sina bröder och systrar i Tunisien, Egypten, Jordanien, Jemen, Algeriet, Bahrain eller Libyen, nämligen att ge sig ut på gator och torg för att demonstrera mot den maktfullkomliga despoten - drottning Carina Kaddafi. Bort med den enfaldiga envåldshärskaren och må lopporna från tiotusen kameler hemsöka hennes håriga armhålor och könsorgan! Nu finns det ju sorgligt nog inget torg värt namnet i hela Örkelljunga för demonstranterna att samlas på.
Satirtorget, kanske…???

Sven Springer

Chefredaktör och ansvarig utgivare Örkelljunga Nyheter


Alva
Fotnot: Som en liten kuriositet och för den som är intresserad av värdelöst vetande kan vi nämna att chefredaktörens egen lilla älskade mamma faktiskt haft Alva Myrdal som lärare i socialpedagogik en gång i tiden.

Och för den som är intresserad av krisen i befolkningsfrågan i Örkelljunga kommun rekommenderar vi varmt inlägget PROGNOS från den 20 december år 2010 på:

http://www.orkelljungabilder.blogspot.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar