måndag 14 mars 2011

SVINERI

Grisens år i Örkelljunga

Det kinesiska nyåret infaller ju lite senare än vad som är normalt här i det upplysta Västerlandet. I Kina är det fr.o.m. den 3 februari 2011 i alla fall Kaninens år. I Örkelljunga Monarki proklamerade nyligen H.M. Drottningen innevarande kalenderår som Grisens år.
Carina - the svin queen
Foto: Sven-Pucko Rabanne/Pigpix
Och det är ju lätt att förstå eftersom Örkelljunga numera blivit världskänt för de otaliga och bedårande betonggrisar som placerats ut lite hipp som happ i kommunen. Dessa sköna suggor har ju dessutom blivit en veritabel turistmagnet. Det stora dragplåstret är framför allt denna glada gris (se nedan), som av någon outgrundlig anledning är placerad i hörnet Ängelholmsvägen-Vallgatan och nästan mittemot infarten till det ljuvligt fräscha äldreboendet Södergården.
grisigaste grisen  Foto: Sven Orne/Pigpix

Sven Piggelin på kommunens betongsuggeenhet (Svineriet) ska sannerligen ha en stor eloge för den enastående patina han lyckats skapa på denna gosiga gris.

Med anledning av just Grisens år kommer den sprillans nya turistchefen att till sommarens förväntade turistinvasion anordna särskilda suggsafarier för att visa upp kommunens oräkneliga, men ytterst sevärda betonggrisar. Eftersom de är så många planeras en tvådagarssafari med övernattning i Svinalängorna i kvarteret Ejdern. Att vem som helst kan bli turistchef i Örkelljunga Monarki är förresten den nyutnämnda turistlakejen i sanning ett bevis för. Samhällsdebattören och dissidenten Llangelo Mysterioso har ju tidigare förslagit att turistchefen borde bytas ut mot en hösäck. Och han fick ju nästan rätt – nu blev det en hörsnäcka istället. Den färska turistchefen är nämligen egentligen syn- och hörselkonsulent utan någon som helst erfarenhet eller utbildning inom turistbranschen. För en klurig språkbegåvning räcker det alltså att stryka tre strategiska bokstäver i ordet hörsnäcka för att få fram en hösäck.

"Gris" med Svin Travolta
Grisens år avspeglar sig också på nöjesfronten. På Carina-biografen går just nu musikalen Grease (eller ”Gris” som den kallas här) för utsålda hus. Denna klassiska musikalfilm från 1978 har som bekant örkelljungasonen Sven Travolta i huvudrollen.

När det gäller sommarens efterlängtade semesterresor har naturligtvis Grekland hamnat i fokus på den lokala resebyråmarknaden. Ute i den stora engelskspråkliga världen går ju nämligen detta resmål under beteckningen Greece.
Hos den lokala greklandsspecialisten, resebyrån Grisresor, går sommarens paketresor redan nu åt som smör i solsken. Resebyråchefen Sven Griziados förklarar att försäljningen tog verklig fart när man inkluderade en klassisk (spansk) grisfest i sina arrangemang.

De hektiska Örkelljungadagarna har ju fått en ny entusiastisk arrangör, nämligen gratistidningen Magas(v)inet. Inte nog med att man lyckats engagera den folkkära Flamingokvintetten, utan det kommer nu också att ställas till med en hejdundrande grisfest med de pigga svensktoppsfavoriterna Svin-Ingvars. Dessutom är det ju sedan tidigare klart att de lokala, moderata nassarna under dessa festdagar kommer att få löpa gatlopp som straff för sina motbjudande mobbningsfasoner.

mörkblå moderat mobbning
De politiska konkurrenterna i det hellörade kristdemokratiska partiet överväger just nu att på fullt allvar byta namn till det lite aktuellare Grisdemokraterna (GD).
I maktens korridorer på kommunhuset grymtas det om att den lokala chark-
fabrikanten Ejo Chark har långtgående planer på att inte bara delvis, utan helt lämna Örkelljunga. Företagsledningen anser sig tydligen svinaktigt behandlad av kommunen i frågan om att flytta verksamheten från centrum till industriområdet vid Skåneporten. Det kokta fläsket verkar alltså stekt för kommunledningens vision om Örkelljunga som en företagsvänlig kommun. H.M. Drottningen kan förmodligen känna sig rökt på lokala charkdelikatesser i fortsättningen.

Mammas vik kommer som bekant att genomgå en rejäl uppfräschning med ny sand och nya lekredskap. När det hela väl är klappat och klart kommer detta nya badparadis att helt sonika byta namn till Grisbukten. Den nya turistchefen ser framför sig en invasion av badjävlar till högsäsongen i juli. Båstad och Mellbystrand kan slänga sig i väggen! I år är det Grisbukten i Örkelljunga som gäller för alla trendiga stekare och hippa badturister. Det ryktas också att en liten undanskymd del av stranden kommer att reserveras för fläskiga tyska naturister.

I grannkommunen Svinarp knorrar kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson över att Örkelljunga Monarki lagt beslag på just Grisens år. Detta svinaktiga år borde naturligtvis vara vikt för hans egen kommun och han hotar nu att stämma drottning Carina för varumärkesintrång. Majestätets relation till kommunalrådet i Svinarp är ju numera ganska så frostig och hon anser att han minsann får skylla sig själv: ”Ja, den gamle galten har haft alla chanser i världen att etablera Grisens år i Svinarp, men han har ju inte fått sin fläskiga ända ur vagnen och då tog vi chansen såklart. Först till kvarn…”

Motorburen ungdom i Örkelljunga demonstrerade i veckan (efter fredagsbönen) mot polisens metoder för att stoppa buskörningarna i centrum. Polis, polis, potatisgris!

pigga demonstranter   Foto: Sven Rebell/Pigpix
Nu är det emellertid ganska så oklart huruvida dessa manifestationer verkligen riktade sig mot örkelljungapolisen under ledning av den hårdföre kommissarie Sven Batong. H.M. Drottningen har krävt att den lokala polisen verkligen tar i med hårdhandskarna mot dessa motor-marodörer. Nu har ju polisgrisarna istället använt silkesvantarna och låtit busarna härja ostört i byn under helgerna. Förmodligen bör man därför snarast se det pigga demonstrationståget som en djupt tacksam hyllning av en utstuderat lam polisinsats.

Det råder alltså veritabel grisfeber i Örkelljunga Monarki. För oroliga medborgare kan vi ge det lugnande beskedet att detta febertillstånd bara är en harmlös och helt ofarlig variant av svininfluensan.

Fotnot: För den som inte är så insatt i världshistorien kan vi kommunicera följande: Den 17 april 1961 försökte en styrka bestående av 1500 exilkubaner invadera Kuba för att störta den kommunistiska Castroregimen genom att landstiga vid Grisbukten. Invasionsförsöket blev dock ett fiasko, men ledde i förlängningen fram till den s.k. Kubakrisen i oktober 1962, då USA och Sovjetunionen i en diplomatisk konflikt var ytterst nära att föra världen in i ett kärnvapenkrig.

Reportage och (g)research: Sven Orne/ÖN


KOMMENTAR 

Den nya turistchefen tycks med anledning av Grisens år utan tvivel få en smakstart på sin nya arbetsplats. Däremot är den inkonsekventa utnämningspolitik som tillämpas i Örkelljunga Monarki föga smakfull. Tjänsten som turistchef annonserades inte ut, utan här tillsatte den avgående kommunchefen på eget bevåg sin egen lilla gullegris. Den nye kommunchefen fick sig av H.M. Drottningen tilldelad en alldeles egen gräddfil rakt in i maktens boningar. Han tilläts glida fram på en smarrig räkmacka helt utan konkurrenter, eftersom även denna tjänst inte heller annonserades ut. Vilken annan svensk kommun skulle helt enkelt skita i att annonsera ut en tjänst som kommunchef? Ja, Svinarp, förstås… men annars? Tja, kommunchefen och personalchefen tycker att det är för jävla jobbigt att läsa alla ansökningar som kommer in vid ledigförklarade tjänster. Men halledudanedej då och nöff, nöff. För lata svin är jorden alltid frusen.

När det gäller befattningarna som socialchef och stadsarkitekt har dock Örkelljunga Monarki följt gängse kutym och annonserat ut dessa tjänster. Vad medborgarna efterlyser är alltså någon slags konsekvens i utnäm-
ningspolitiken. Nu verkar denna process ske lite hipp som happ. Ibland genom offentliga kungörelser, men lika ofta i det fördolda genom intima interna intriger i kommunhuset (Svinstian). Varför inte den politiska oppositionen kraftfullt protesterar mot dessa slumpartade utnämningsprocedurer är en gåta.

Tjänsten som ekonomichef har dock hör och häpna just annonserats ut.
I platsannonsen beskrivs Örkelljunga som en växande kommun. Vad det är som växer förklaras däremot inte. Men det är i alla fall inte invånarantalet…
I Örkelljunga Monarki råder som bekant Gris i befolkningsfrågan. Nej, det som verkligen växer är den kommunala byråkratin. Man tillsätter en ny kommunchef, men den gamle ska jobba kvar med diffusa arbetsuppgifter. En ny ekonomichef ska anställas, men den gamla och orkeslösa erbjuds lukrativ sysselsättningsterapi under ytterligare två år. Den avgående turistchefen kommer förmodligen att få fortsätta som ”konsult”, för att sen kunna sno åt sig ännu lite mer av skattebetalarnas slantar. Varifrån kommer pengarna till dessa nya tjänster för dessa gamla förbrukade trotjänare? I vart fall inte från de 175 nya kommuninvånare man har räknat med i sin fluffiga prognos. Dessa presumtiva skattebetalare har av fullt förståeliga skäl valt att inte bosätta sig i denna korrupta kommun på dekis.

Sven Springer
Chefredaktör och ansvarig utgivare Örkelljunga Nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar