måndag 25 april 2011

GRISERI

Grisar fick fötter
Borta med vinden   Foto: Sven Orne/Pigpix
Dessa två betongsuggor har mystiskt försvunnit från sina traditionsrika platser vid parkeringen nedanför Posten i Örkelljungas hektiska centrum. Enligt historieprofessor Sven Kulting vid Örkelljunga Universitet har de stått här ända sedan slaget vid Fantehåla och anses vara kulturminnen av högsta dignitet. Kommunens betongsugge-
strateg Sven Piggelin är mycket bekymrad: ”Ja, våra kära suggor tycks ha fått grisfötter och gett sig iväg ut i okänd terräng. Vi har naturligtvis polisanmält det här gåtfulla försvinandet och kommissarie Sven Batong är inkopplad på ärendet. Han tror att det rör sig om ren och skär stöld utförd av någon internationell betongsuggeliga. Det lär enligt honom finnas en lukrativ samlarmarknad för den här typen av grisar. Det låter osannolikt, men vafan… kanske är det så?”

ÖN har kontaktat antikexperten Knut Knutsson från Antikrundan för att reda ut saken och han säger så här: ”Javisst är det så att betongsuggor är det allra hetaste på antikmarknaden just nu. Och det är inte alls så konstigt att just Örkelljunga drabbats av denna famösa grisstöld. Kommunen är ju numera världsberömd för sin stora samling av exklusiva betongsuggor och ett verkligt eldorado för alla aficionados av dessa attraktiva antikviteter. Det är dock högst märkligt att tjuvarna missat den verkliga rariteten och pärlan bland svinen, nämligen den sugga som är strategiskt placerad i hörnet Ängelholmsvägen-Vallgatan. Med sin oöverträffade patina borde den vara den mest eftertraktade och värdefulla av alla Örkelljungas otaliga betonggrisar. Priserna på den här marknaden har formligen exploderat det senaste året. Kan en säljare verkligen dokumentera proveniensen rörande de två nu försvunna örkelljungasuggorna rör de sig om ett utropspris på uppemot hundra tusen kronor. Per styck, alltså. Att prisnivån närmar sig de här himmelska höjderna beror enbart på att suggorna härstammar från just Örkelljunga Monarki. Betongsvin från Svinarp är de enda som i viss mån kan konkurrera prismässigt.
The Wall Street Pig   Foto: Sven Orne/Pigpix

Och om jag skulle värdera den sugga som står vid Vallgatans ändpunkt, så tror jag nog att denna Wall Street Pig vid en internationell auktion skulle kunna klubbas för minst två hundra tusen svenska kronor. Däremot tror jag inte att Örkelljunga Monarkis livs levande betongsugga, d.v.s. kommunalrådet H.M. Drottning Carina, skulle betinga något högre pris vid en auktion. Denna bedagade isterbuk skulle nog snarare återfinnas i en fyndlåda på en sunkig loppis eller sämre bonnaauktion…”

 
Ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden i Örkelljunga Monarki, den politiske broilern Sven ”Galten” Gustafsson, har nu föreslagit att kommunen omgående måste sätta in ronderande bevakning av kommunens tydligen väldigt värdefulla betongsuggor. Ärendet har snabbehandlats i arbetsutskottet och man beslöt enhälligt att bifalla propån. Uppdraget har gått till det nystartade bevakningsföretaget Pig Securitate, vars VD som av en ren slump heter…
ja, just det - Sven ”Galten” Gustafsson.

Supergalten själv, d.v.s. kommunfullmäktiges ordförande Herr Papphammar, sågs ju under de sista månaderna av sitt landstingsuppdrag åka buss till väckelsemötena inom Religion Skåne. Nu var naturligtvis inte detta ett inslag i kommunens miljövänliga gröna vision, utan Herr Papphammar hade helt enkelt fått sitt körkort återkallat. Kommunfullmäktigeordföranden stoppades vid en kontroll av den nitiske trafikpolisen Sven Ballong och åkte på en rejäl blåsning. Herr Papphammar hade tankat med lite väl högt oktantal efter en leverans av en dunk Högkullen Special från alkoholhandlaren Sven Sponken.

Kommunpolitiken i Örkelljunga Monarki inger som vanligt inget större förtroende när alltså nu den högste förtroendevalde åkt fast för rattfylleri. Han borde klart som korvspad överhuvudtaget aldrig ha ställt upp som kandidat i det infekterade ordförandevalet till kommunfullmäktige. Makten suger i griseriets Örkelljunga. Kommunens svaga kvinna, H.M. Drottning Carina, i par med kommunens starke man Herr Papphammar, har visat sig vara en beklämmande duo när det gäller att leda Örkelljunga Monarki in i framtiden. Fyllesvinet och supergalten Herr Papphammar får nu trösta sig med en stor stark (eller två) medan grisabilen står parkerad i stian i väntan på bättre tider.

Reportage och research: Sven Orne/ÖN
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar