tisdag 13 december 2011

LUSSEBULLAR

Bullfest i Bullerbyn

Det traditionella Luciafirandet i Örkelljunga Monarki inleddes i gryningen med kröningen av Årets Lucia. Den möjligtvis något riggade tävlingen mellan de olika kandidaterna vanns för femtioelfte året i rad av den något bedagade H.M. Drottning Carina. Ljusdrottningen Sankta Carina red som traditionen bjuder denna decemberdag naken på hästen Lady Godiva genom byn åtföljd av riksmarskalken Mats Stalledräng och med hovets lallande stjärtgossar i släptåg. Här nedan t.v. skymtar vi Ljusdrottning Carina i all sin nakna glans.

Luciafirandet inkluderade som vanligt ett omfattande fylleri bland de närvarande aktörerna. H.M. Sankta Carina utgjorde inget undantag från denna gyllene regel. Som vanligt tullade hon lite väl hårt på innehållet i den medhavda flaskan av märket ”Fjantehåla Special”, en mycket alkoholstark julglögg levererad av Firma Sven Sponken. Här har ljusdrottningen under sin triumfritt försvunnit från hästen in i skogen för en kombinerad kiss- och kräkpaus. Kvar i vänteläge står hennes förtrogne Mats Stalledräng iförd stilenlig mundering.

Huvudstad i Örkelljunga Monarki är som bekant Fjantehåla, numera även känd som Bullerbyn. I ingen annan metropol bullrar det nämligen lika mycket som i Fjantehåla. Ett gäng svagsinta buskörare håller hålan i ett järngrepp med sin öronbedövande fria och fartfyllda framfart genom gator, torg och rondeller. Dessa patetiska pågar sladdar dönande omkring för att stajla och imponera på omgivningen. Men de enda som låter sig imponeras är de impotenta kompisar som står flinande bredvid och tittar på. Hovet och polismyndigheten står handfalla inför dessa räliga trafikterroristers härjningar. Den ständigt lika dåsige polismästaren Gäsper Bengtsson försöker nu skapa en dialog med busarna, som han f.ö. anser vara bra och skötsamma ungdomar.
Lycka till med den dialogen..! Den som vill ha lugn och ro bör helt undvika Örkelljunga Monarki.

Nåväl, det storslagna Luciafirandet avslutades på området mellan de magnifika betongjulgrisarna och den något torftiga julgranen på Himmelska Fridens Torg. Efter skönsång av buskörarnas ungdomskör ”Buskören” under ledning av dirigenten Victor Muller, vidtog den traditionella Bullfesten i Bullerbyn. På nyöppnade Café Musslan hade de glada bagarna som seden bjuder bullat upp med mängder av årets nykomponerade lussekatter.
Här nedan ser vi ett urval de härligt fluffiga lussebullar som erbjuds på coola Café Musslan:
Det går naturligtvis utmärkt väl att provsmaka de smaskiga delikatesserna och såklart även att slicka lite på russinen i kakan…

Café Musslans enda konkurrent, det Gamla Trötta Konditoriet, bojkottades helt och hållet av de rusiga Luciafirarna. Ett konditori som saluför fastlagsbullar redan till Första Advent är absolut inte att lita på och får en redig bakläxa på detta fjantiga tilltag…

Reportage: Sven Saffran och Lusse Johansson/ÖN
Fotograf: Sven Smyger/Scandalpix

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar