fredag 3 december 2010

TOTALT INSNÖADE

Snöröjare trappar ner

Ett flertal kommunala trappor stängs nu av under den hårda vintern i Örkelljunga. Orsaken lär vara att kommunens snöröjning och halkbekämpning helt enkelt inte hinner med och att man vill lägga mer energi på övergångsställen och andra viktigare passager.
Örkelljungas egen snögeneral Sven-Kristus Slöman från skamfläcksbyggnadsenheten förklarar: ”Ja, vi är ju bara 14,3 helårsarbetare på den här avdelningen och som du vet är ju arbetsmoralen exceptionellt låg bland personalen. Det är ju klart som korvspad att vi inte klarar av att hålla alla dessa jävla trappor i denna kuperade kommun fria från snö och is. Nu faller det ju inte nederbörd från skyn precis varenda dag, men vi måste ju få relaxa och vila upp oss inne i värmen mellan varven. Och när det gäller just trappor är det lite känsligt, för då måste ju våra mannar lämna sina tuffa maskiner och utföra rent manuellt arbete. Och det kan bli väl strängt för vissa medarbetare. Vår patetiska personal har inte världens bästa flås precis… Dessutom kan dom ju trilla omkull och slå sig…”

Trappa med vispgrädde
Foto: Sven Snömos/Lazypix
Sven-Kristus Slöman poängterar att det visserligen tar betydligt längre tid att sätta upp markeringar om att trappan är avstängd, än det hade tagit att snöröja och halkbekämpa densamma: ”Men vi vill kraftfullt markera för urbefolkningen och politikerna och liksom ge sken av att vi har kolossalt väldigt mycket att stå i även under vintern. Och vår sluga strategi har ju faktiskt gett resultat, för i budgeten för 2011 har vi fått en ny tjänst för parkunderhåll. Jajamensan! Och till den befattningen ser vi helst kvinnliga sökanden. Här har vi på skamfläcksbyggnadsenheten tänkt oss en kaffeflicka. Ja, det är ju en yrkeskategori som blivit väldans populär på sistone. Kan Knugen, så kan vi! Inom avdelningen har vi nämligen länge saknat en ung, raffig, kvinnlig medarbetare. Nån som kan fixa kaffe å negerbollar åt oss, men naturligtvis även utföra andra lite mer intima tjänster. Om man så säger…”

Arbetssökande kaffeflicka
Foto: Sven Smyger/Scandalpix
Snögeneralen fnittrar förtjust och tillägger: ”Den här tjänsten som kaffeflicka, som vi nyligen har annonserat ut, kräver inga specifika kunskaper alls om parkskötsel. Nu har ju visserligen vi som jobbar här inga sådana kvalifikationer heller. Vi är totalt insnöade när det gäller omsorg om gator, torg och parker. Men för att anknyta åtminstone lite grann till det här med parkunderhåll ser vi gärna att den sökande till den här nyinrättade befattningen som kaffeflicka har en skitsnygg häck.”
Kaffeflicka som grädde på moset

Sven-Kristus Slöman är nu närmast euforisk: ”Ja, istället för att sköta vårt jobb med snöröjning av trapporna, så trappar vi ner den verksamheten till ett minimum. Vi har ju istället sagt att vi ska lägga lite mer energi på övergångsställen och andra viktigare passager. Den viktigaste passagen i det här sammanhanget är den som leder in till vårt fikarum. Där har vi lagt ner ett minutiöst arbete. Den exklusiva entrén är kliniskt befriad från varje tillstymmelse till snöflinga och med andra ord garanterat halksäker. Man kan lugnt ta sej nåra rackabajsare till kaffet utan att riskera att dratta på ändan när man sent om sider ger sig ut i den bistra kylan igen.”

Sven Snöstorm/ÖN orkbilder@gmail.com

Kalla fakta om snöröjningen

Avstängningen gäller en av trapporna vid utescenen i Dalen, den mycket centralt belägna dubbeltrappan mellan Terrassen och Sven Hjalmarsons plats samt trappan mot gamla torg. Vad Sven-Kristus Slöman fullständigt glömde att berätta var att Örkelljungas anrika Gamla torg lämnats helt åt sitt öde. Här förekommer ingen snöröjning överhuvudtaget. Örkelljunga är f.ö. den enda kommun i landet där ett helt torg tillåts vara totalt insnöat.

Kostnaderna för att markera att trapporna är avstängda vintertid är avsevärda. Planering och inköp har fått göras av 10 exklusiva metallskyltar, 30 meter robust kätting samt 20 finurliga fästanordningar. Vidare har upphandling av monteringsarbeten krävts, eftersom denna kompetens helt saknas på skamfläcksbyggnadsenheten. Totalsumman för trappavstängningarna inkl. moms och arbetsgivareavgifter slutar på 26 868 kronor. För dessa skottpengar hade kommunen kunnat timanställa arbetslös ungdom för att vid behov hålla rent och halkfritt i dessa trappor.

För övrigt kan noteras att all kommunal snöröjning är inställd från fredag eftermiddag till måndag morgon. Privata fastighetsägare och hyresvärdar är dock enligt lag skyldiga att hålla trottoarer fria från snö och is även under helger.

Örkelljungapartiet har genom sin starke man, Gösta Mysterioso, nu i en motion till kommunfullmäktige krävt att hela skamfläcksbyggnadsenhetens verksamhet med skötsel av gator, torg och parker ska konkurrensutsättas och läggas ut på entreprenad. Motionen avser inte specifikt snöröjning, utan gäller all verksamhet året om och för all framtid.

Sven Wallraff/ÖN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar