söndag 13 februari 2011

KOMMENTAR

När censuren slår till

Följande kommentar till en artikel om Örkelljunga kommuns ev. försäljning av en s.k. handelstomt publicerades på hd.se den 8 februari 2011. Efter ungefär ett dygn togs den helt sonika bort. Här kommer denna favorit i repris:

”Det var ett väldigt kvackande i Ankdammen angående handelstomten, Coop och Ica.
För kommunalrådet är det tydligen guldläge när hon tvingas halvera priset på sin fina tomt. Ett riktigt guldläge hade väl uppstått om det blivit budgivning och priset trissats upp till kanske det dubbla. Så särskilt attraktiv är nog inte den här tomten.
Och hur är det med befolkningssiffrorna egentligen? Ja, det blev en faktisk minskning med åtta (!) personer för år 2010. Örkelljunga kommun har sin framtid bakom sig. Gubbarna på Ica har nog räknat ut att en investering i Örkelljunga aldrig någonsin kommer att bli lönsam.
Kommunalrådet kanske borde ta en väldigt lång semester. Allt som håller henne borta från politiken välkomnas!”

Den s.k. moderatorn på hd.se tvingades alltså efter starka påtryckningar från vissa håll att censurera bort ovanstående kommentar. För inte så länge sedan publicerades en artikel om mottagning av ensamkommande flyktingbarn i Örkelljunga. Även här använde sig hd.se av politiskt korrekt censur genom att helt fräckt stänga ner kommentatorsfunktionen. Man kan givetvis spekulera i varför… liksom i vad det var i ovanstående kommentar som var så himla kontroversiellt att HD kände sig nödgade att tillgripa censurens skarpaste sax för att frisera sanningen.

Det aktuella ärendet med den s.k. handelstomten (som egentligen grundar sig på två olika artiklar) har väckt en ovanligt livlig insändardebatt med över 150 kommentarer. Det lustiga med det här meningsutbytet är att nästan inga kommentatorer berör själva huvudfrågan, nämligen kommunens hantering av en ev. försäljning av handelstomten. En annan viktig parameter som helt kommit bort är den om befolkningsunderlaget är tillräckligt för en investering från den stora matvarujättens sida. Istället har meningsutbytet handlat om huruvida Coop eller ICA är bäst. Vem är billigast, har bäst sortiment, fräschaste frukt- och gröntavdelningen, möraste köttet och trevligast personal? Men det var inte detta nyhetsartiklarna handlade om. Inte ett dugg! Skärpning, gôtt folk! Och håll er till ämnet!
F.ö. har antagligen örkelljungaborna just exakt de butiker och mataffärer man förtjänar - varken mer eller mindre.

Moderatorn borde såklart ha plockat bort alla kommentarer som inte gällde just själva tomtfrågan. Och då hade det inte blivit många kvar… Som språkvårdare kan man konstatera att det tycks vara lite si och så med skrivförmågan hos merparten av kommentatorerna. Hade hd.se tillsatt en tjänst för att rätta alla språkfel i debattinläggen, så hade den varit på heltid.

ÖN lovar att återkommer med en granskning av kommunens superoptimistiska och verklighetsfrämmande befolkningsprognos och jämföra den med det verkliga utfallet. Detta är nämligen siffror som kommunledningen med alla medel just nu försöker mörka. Men dom nuffrorna ska fram i dagsljuset!

Sven Orkbilder/ÖN   orkbilder@gmail.com
Foto: Sven Zipper


ÅSKLEDARKOMMENTAR

Som chefredaktör och ansvarig utgivare av Örkelljunga Nyheter vet jag av egen erfarenhet vilket dilemma en lokalredaktion på en landsortstidning oftast befinner sig i. På en liten ort som t.ex. Örkelljunga slits man som regel mellan vitt skilda lojaliteter. Å ena sidan förespråkar man givetvis en fri och oberoende press, men å andra sidan är detta inte möjligt i praktiken. För en lokalredaktion i ett litet samhälle måste hålla sig ytterst väl med alla, i första hand med politikerna och de lokala näringsidkarna, men även med föreningslivet och olika intresseorganisationer. En lokalredaktion lever i symbios med makteliten. Journalisten är beroende av öppen information från lokalpolitikerna. Och vice versa: de folkvalda är beroende av att nå ut med passande information till medborgarna. Alltför ingående granskning av den politiska makteliten leder till att informationsflödet stryps. När det gäller näringslivet resulterar ett övernitiskt synande i sömmarna av de lokala företagarna eller föreningarna ofelbart till uteblivna annonsintäkter. Man sitter i en rävsax.

I fallet HD kan man lugnt konstatera att dess lokalredaktion i ovanligt hög grad stryker maktmaffian medhårs. Man har blivit en maktens megafon. För handen på hjärtat, när läste du senast en kritiskt granskande artikel i HD om Örkelljunga? Nej, just det… jag ser inga uppsträckta händer någonstans.

En lokalredaktör kanske inte alltid sitter inne med hela sanningen om vad som försiggår i maktens korridorer på kommunhuset, men han vet betydligt mer än vad som senare publiceras i tidningen. Han är försedd med strypkoppel från olika håll och kanter. Som läsare får du i bästa fall veta halva sanningen. För det finns alltid någon som drar igen blixtlåset när alltför obehagliga fakta är på väg att avslöjas. Och den lydige HD-journalisten vet att han aldrig någonsin får ställa kontroversiella följdfrågor när väl den lokale politruken trumpetat ut sitt budskap. Reportern är en tandlös tiger när det kommer till kritan - en som får nöja sig med att referera makthavarnas påståenden av halvsanningar och lögner. Allt snack om en fri och oberoende lokalpress är rent nonsens.

Enda undantaget är faktiskt Örkelljunga Nyheter och bloggen Örkelljungabilder. Vi bangar inte för kontroversiella och obekväma sanningar. Här granskar vi den härskande makteliten och dess lakejer på vårt eget lilla underfundiga sätt. Vi stryker nämligen makten mothårs
Vi kommer att fortsätta att vara en redig retsticka i röven på etablissemanget! Därför känns det både smickrande och uppmuntrande att ha blivit fälld i HD:s egen högsta domstol.
Vi låter inte någon dra igen vårt blixtlås på kommando. För säkerhets skull har vi installerat en åskledare på redaktionen. Vår favorit och ledstjärna är Gregory Peck i äventyrsfilmen ”Med öppen gylf genom Afrika”.
Foto: Sven Zipper

Sven Springer

Chefredaktör och ansvarig utgivare Örkelljunga Nyheter

Styrelseordförande Springerkoncernen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar