onsdag 9 februari 2011

SANDLÅDA

För sent ska sandarn vakna

När det våras ibland bergen erbjuder Örkelljunga monarki gratis sand för halkbekämpning. Den finns nu att hämta på gatuförrådet vid Betongsuggevägen. Gatukontoret har nämligen tonvis med sand kvar efter vinterns härjningar. Den lågintensivt arbetande personalen har ju visserligen sprätt ut en hel del grus under säsongen. Det beror dock på att man haft stora besvär med att först ploga ordentligt. Oftast har maskinföraren lämnat ett 5-10 cm tjockt hårdpressat snölager efter sig, varpå man sedan lite förstrött strött ut sitt grova grus. Inom snösvängen har det s.a.s. gått grus i maskineriet. Dessutom är ju ett flertal kommunala trappor liksom Gamla Torg numera totalt avstängda vintertid. Så där har ju sparats in en hel del sand -och arbete... Prioritet 1 har varit de efterlängtade rasterna…

Efter den kallaste vintern på 150 år kanske man kan tycka att det är lite sent påkommet att först nu erbjuda gratis sand till medborgarna. Men den grötmyndige snögeneralen Sven-Kristus Slöman håller inte med: ”Nä, när det lackar mot vår är det precis den rätta tidpunkten att komma med ett sånt här generöst erbjudande. Hade vi ställt ut sandlådan i november hade vi ju fått fylla på låddan titt som tätt. Och vem skulle göra det???
Nu vet vi ju att efterfrågan på sand i fortsättningen kommer att vara i princip noll. Så den här sandlådan kommer vi att använda för våra egna interna syften. Vi får ju ständiga klagomål från kreti och pleti angående vår verksamhet. Men gnällspikarna har aldrig någonsin någon gång fått gehör hos oss för sina synpunkter eller sin kritik. På den här avdelningen tillämpar vi som bekant den uppskattade strutsmentaliteten. Vi stoppar fingrarna i öronen, blundar, lallar en sång och kör sen huvudet i sanden. Med den här nya sandbehållaren kan vi göra det hela på riktigt – alltså precis som strutsen kan vi stoppa huvudet i sanden – och då i vår egen lilla interna sandlåda.”
Foto: Sven Sandman

Tilläggas bör att ingenting är gratis här i världen. Det finns inga gratisluncher! I slutändan är det såklart skattebetalarna som får stå för den sand som här kallas gratis. Och den egendomliga beteckningen gatuförråd innebär inte att den s.k. samhällsbyggnads-
enheten i Örkelljunga monarki har ett förråd av gator som kan placeras ut vid behov – någon som dock verkligen skulle behövas.

Grusgrävande reporter: Sven Sandström/ÖN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar