lördag 26 februari 2011

BEFOLKNING

Praktfull prognosmiss

Ny befolkningsstatistik för Örkelljunga Monarki har publicerats av Sadistiska Centralbyrån. Kommunens eminente befolkningsstrateg Sven Frisén vill dock inte själv kommentera de nedslående siffrorna utan hänvisar till sin nya assistent och den politiska ledningen.

Befolkningsassistenten Snippan Carlsson redogör mer än gärna för den nya statistiken. Hon bläddrar ivrigt fram och tillbaka bland sidorna och dokumenten i sin dator och blir snabbt mycket varm i kläderna. Hon knäpper oförhappandes och helt ogenerat upp blusen och det är lätt att förstå att det fanns åtminstone två tunga skäl till att befolkningsstrateg Frisén valde fröken Carlsson till sin nya assistent.

Foto: Sven Smyger/Scandalpix
Efter idogt letande har Snippan Carlsson emellertid funnit de aktuella siffrorna:
”Ja, som du ser här så redovisar Örkelljunga Monarki en befolkningsminskning för år 2010 med åtta personer till 9631 invånare. Och det är ju ingen direkt höjdare precis och mycket långt ifrån de mål som våra kära politiker satt upp.

På kommunens hemsida har vi ju lagt ut en betydligt mer optimistisk och egentligen helt orealistisk befolkningsprognos för år 2007-2020. I själva verket är den en ren önskedröm och fria fantasier som friserats fram av vår verklighetsfrämmande befolkningsstrateg. Som du kan se här så borde befolkningen enligt detta dokument idag uppgå till 9806 invånare, men det fattas liksom 175 personer… och det får man nog kalla för en praktfull prognosmiss. Och år 2020 förutspås invånarantalet uppgå till 10 616. Det innebär i princip att under det närmaste decenniet måste befolkningen årligen öka med sisådär 100 personer. Och hur realistiskt är det på en skala?
Nej, den här prognosen känns mest som ett stort skämt och ett mycket visionärt luftslott.”

Snippan Carlsson gör ett väldigt energiskt och övertygande intryck samtidigt som hon nu fortsätter sin anmärkningsvärda utläggning: ”Jag har åtskilliga gånger påpekat att vi nog borde plocka bort den här obsoleta profetian från kommunens hemsida och istället publicera den nya och helt färska prognosen från SCB för år 2009-2025 och som de facto visar att Örkelljunga tillhör de kommuner som under perioden kommer att minska sin befolkning med upp till 10 procent. Men kommunledningen har mycket medvetet valt att med alla medel försöka mörka de här aktuella siffrorna."

Snippan Carlsson sätter eftertryckligt punkt för sin synnerligen intressanta redogörelse av befolkningsstatistiken genom att helt sonika lägga sina praktfulla pattar på tangentbordet varvid datorn på ett lika effektivt som raffinerat sätt stängs av.

Foto: Sven Smyger/Scandalpix
ÖN har utan resultat sökt den högsta politiska ledningen för ytterligare kommentarer till den här präktiga prognosskandalen. Det vanligtvis så talträngda kommunalrådet meddelar via sin prudentlige propagandaminister Sven Schlingmann att hon enbart ser befolkningsminskningen som en liten obetydlig dipp och hoppas att det bara är en tillfällighet. För närvarande har H.M. Drottningen inga som helst planer på ytterligare uttalanden i den betydelsefulla befolkningsfrågan.

Reporter: Sven Bluffer/ÖN


NOTERAT från Bokrean

Den lokale bokhandlaren Sven Roman rapporterar att årets storsäljare bland reaböckerna helt oväntat är den första delen i Sven Larssons Millenniumtrilogi, d.v.s. Män som hatar Örkelljunga. Försäljningssiffrorna för den tredje delen i samma serie Luftslottet som sprängdes är också på väg uppåt. Sistnämnda bok behandlar som bekant den praktfulla prognosmiss angående befolkningstillväxten som just avslöjats.

Sven Novell/ÖN

söndag 20 februari 2011

DOM

Moderata mobbare vid skampålen

Diskrimineringsombudsmannen i Örkelljunga Sven Stake, som anmält politikerna i lokalavdelningen av Moderata Samlagspartiet för grov mobbning av förra kommunfullmäktigeordföranden Gun Fighter, fick rätt i domstolen. Partistyrelsen och fullmäktigegruppen ådömdes stränga straff av Lägsta Domstolen i Örkelljunga Monarki.

Gun Fighter blev som bekant utmanövrerad och utfrusen av sina fina s.k. partikamrater, dumpades under total tystnad och lämnades helt utan uppdrag i nya fullmäktige.
De moderata mobbarna kommer enligt domen att under Örkelljungadagarna senare i vår att först ställas vid skampålar på Terrassen och sedan tjäras och rullas i fluffiga fjädrar. Pennalisterna kommer därefter att få löpa gatlopp under spott och spe från den församlade menigheten.

arbetslinjen
Ett numera klassiskt uttalande från den utstötta Gun Fighter har fått domaren i målet Sven Balle att reagera:
”Ja, när jag läste i blaskan att Gun Fighter inte är infödd i Örkelljunga utan inflyttad och hon förklarade att: Kommer man utifrån är man inte någon. Det är en struktur som jag borde ha förstått.’, beslöt jag att starta en förundersökning. Jag kommer ju själv utifrån och ville ta reda på om den här obegripliga strukturella diskrimineringen verkligen existerar.”

 
Sven Balle beskriver nu resultatet av förundersökningen som han genomfört tillsammans med professor Sven Gasolin vid Örkelljunga Universitet: ”Ja, den eminente professor Gasolin har ju författat en avhandling i ämnet och är väl insatt i den fatala inavel och degeneration som präglar Örkelljunga Monarki.
I de här ödsliga skogsbygderna har det faktiskt visat sig att bland de infödda ortsborna är i princip alla kusiner med alla. Somliga är möjligen mer inavlade än vad som är riktigt hälsosamt. Det finns åtskilliga lågpannade hillbillies i rörelse där ute ibland de rostiga bilvraken i tassemarkerna…


härliga hillbillies i örkelljungabygden   Foto: Sven Tocke
Och antalet buksvågrar (eller hålsvågrar), liksom antalet buk- eller kuksvägerskor, är alarmerande högt. På den moderata agendan står mycket riktigt inkrökt svågerpolitik högst upp.

Dessa destruktiva 
korsningar har ju pågått i generationer, i många fall ända sedan de första snapphanarna dök upp
ur snårskogen.
Och för att bli accepterad i bygemenskapen krävs det inofficiellt att man kan uppvisa en stamtavla på minst fem hellörade släktled av säkerställd inavel. Och då är det knivigt för en nyinflyttad att s.a.s. bli godtagen av det härskande urvalet. Och som sagt: kommer man utifrån är man inte någon. De kommunala verksamheterna genomsyras av en omfattande nepotism, kamaraderi, vänskapskorruption och allmänt rövslickeri.”

Sven Balle står nu i begrepp att driva processen vidare och kommer att kräva resoluta åtgärder av H.M. Drottningen i Örkelljunga Monarki för att förhindra att inaveln och degenerationen och den här mycket speciella strukturella diskrimineringen fortsätter: ”Ja, precis som när det gäller vargstammen i Sverige kommer jag att yrka på kraftinsatser för att för hejda denna förödande inavel. Vi kommer att föreslå att livskraftiga exemplar av arten homo sapiens sätts ut i de örkelljungska skogarna. Här duger det dock inte med valpar, utan vi tvingas plantera ut redigt brunstiga alfahannor och alfahonor, som alltså sedan får para sig med lokalbefolkningen. Nu tror jag inte vi behöver vara så långsökta att vi vänder oss till Finland eller Ryssland för att få fram friska och fräscha individer. Professor Gasolin är övertygad om att det räcker att gå över länsgränsen åt nordost och där skaffa fram ett antal pilska smålänningar och småkåta småländskor.”

välutrustade smålänningar   Wälkom to Örkelljunga!


Reporter:
Sven Svåger









Fakta

I den moderata fullmäktigegruppen och lokala partistyrelsen ingår bl.a. följande personer: Arne Andersson, Carina Zachau, Henrik Nilsson, Lennart Danielsson, Lennart Svensson, Madeleine Hultkrantz, Henrik Johansen, Madeleine Roos, Jan Erik Einarsson, Theresa Lindahl, Henrik Hammar, Per-Uno Nilsson och Henrik Linderos. 

onsdag 16 februari 2011

UTNÄMNING

Ny lakej vid hovet

H.M. Drottningen har utsett Sven Ruggby till ny förste hovlakej i Örkelljunga Monarki. Den tidigare benämningen på denna tjänst var kommunchef.

Utnämningen kom överraskande eftersom befattningen inte annonserats ut i laga ordning. Detta är dock inte något som bekymrar hennes majestät Carina: ”Nä, visserligen är detta kommunens högsta tjänstemannajobb, men vafan, i Örkelljunga är det ju ändå jag som bestämmer allt. Så varför slösa pengar på sånt tjafs som annonsering? Dessutom får man inte jobb i den här förlegade kommunen utan att utnyttja sina intima kontakter. Nä, jag råkade helt enkelt s.a.s. stöta på Sven Ruggby under nån meningslös konferens och sen hade vi ett informellt möte på ett informellt hotellrum och så var saken biff. Visserligen har min avpolletterade företrädare på kommunalrådsposten varit ute och fiskat i grumliga vatten och visat intresse för jobbet som just kommunchef, men responsen överallt har varit lika med noll. Nu har som bekant dessutom min inkompetenta fürste ekonomilakej äntligen fått foten, så jag får väl fortsätta jakten efter ännu en ny lakej. Håhåjaja, den här personalflykten tycks aldrig ta slut…”

H.M. Drottningen redogör nu för Sven Ruggbys imponerande CV: ”Hans främsta merit sedan tidigare är ju tjänsten som kommunstrateg i Svinarp, men jag kan avslöja att han även har andra kvalifikationer. Han är visserligen lite till åren, men fortfarande väldans viril och mycket välutrustad. Hade han bara varit neger också, så hade vi naturligtvis kunnat kamma hem lite politiskt korrekta pluspoäng i vår imposanta invandrar- och integrationsplan. Men Sven Ruggby får duga tills vidare… Han blir ju ändå bara ännu en liten knähund och liksom bara en chic accessoar i min maktutövning. Han har ju inte så långt kvar till pensionen heller…”

Förste hovlakej Sven Ruggby
Foto: Sven Smicker/Royalpix


För de medborgare som önskar gratulera Sven Ruggby till hans nya befattning som förste hovlakej är det öppet hus (och öppen gylf) 
i hans fashionabla hem på Sängvägen 6 i Rya by.

Hovreporter: Sven Smisker/ÖN




Kommentar

Det är knappast någon slump att fem hovlakejer (kommunchefen, socialchefen, ekonomichefen, turistchefen och stadsarkitekten) inom loppet av några månader nu fått kicken från hovet (kommunhuset). Det är något som är ruttet i Örkelljunga Monarki.

H.M. Drottningen rekryterar nya lakejer efter eget gottfinnande och delar ut förläningar till de avgående. Den sege kommunchefen får fortsatt förtroende i en ny befattning, men med mycket oklara arbetsuppgifter och mycket hög lön. Likadant är det med den avgående ekonomichefen Kerstin Gnidén. Hon får fortsätta att arbeta med ”utvecklingsfrågor” till en fürstlig lön. Efter sig lämnar hon en ekonomiavdelning i kaos. Hon vill slippa ansvar, men ändå sno åt sig ännu lite mer av skattebetalarnas pengar.

Kerstin Gnidén uppger att hon önskar trappa ner, men det har hon som bekant gjort ända sen hon började sin anställning år 2002. En rakryggad hovlakej som så fullständigt misslyckats med sitt fögderi hade naturligtvis tackat för sig och lämnat byggnaden för gott. Men fru Gnidén klamrar sig envetet fast vid den lukrativa sysselsättningsterapi som H.M. Drottningen så generöst erbjuder henne.

Nej, Kerstin Gnidén borde trappa ner någon annanstans än i Örkelljunga Monarki. Hon är ju bosatt i lyxlirarnas semesterparadis Torekov och kunde kanske nöja sig med att mata duvorna där för att sedan fortsätta att frottera sig med de andra miljonärerna på gräddhyllan.

Sven Springer
chefredaktör och ansvarig utgivare Örkelljunga Nyheter

Fotnot: Ovanstående kommentar refuserades även den av
Högsta Domstolen på hd.se.

söndag 13 februari 2011

KOMMENTAR

När censuren slår till

Följande kommentar till en artikel om Örkelljunga kommuns ev. försäljning av en s.k. handelstomt publicerades på hd.se den 8 februari 2011. Efter ungefär ett dygn togs den helt sonika bort. Här kommer denna favorit i repris:

”Det var ett väldigt kvackande i Ankdammen angående handelstomten, Coop och Ica.
För kommunalrådet är det tydligen guldläge när hon tvingas halvera priset på sin fina tomt. Ett riktigt guldläge hade väl uppstått om det blivit budgivning och priset trissats upp till kanske det dubbla. Så särskilt attraktiv är nog inte den här tomten.
Och hur är det med befolkningssiffrorna egentligen? Ja, det blev en faktisk minskning med åtta (!) personer för år 2010. Örkelljunga kommun har sin framtid bakom sig. Gubbarna på Ica har nog räknat ut att en investering i Örkelljunga aldrig någonsin kommer att bli lönsam.
Kommunalrådet kanske borde ta en väldigt lång semester. Allt som håller henne borta från politiken välkomnas!”

Den s.k. moderatorn på hd.se tvingades alltså efter starka påtryckningar från vissa håll att censurera bort ovanstående kommentar. För inte så länge sedan publicerades en artikel om mottagning av ensamkommande flyktingbarn i Örkelljunga. Även här använde sig hd.se av politiskt korrekt censur genom att helt fräckt stänga ner kommentatorsfunktionen. Man kan givetvis spekulera i varför… liksom i vad det var i ovanstående kommentar som var så himla kontroversiellt att HD kände sig nödgade att tillgripa censurens skarpaste sax för att frisera sanningen.

Det aktuella ärendet med den s.k. handelstomten (som egentligen grundar sig på två olika artiklar) har väckt en ovanligt livlig insändardebatt med över 150 kommentarer. Det lustiga med det här meningsutbytet är att nästan inga kommentatorer berör själva huvudfrågan, nämligen kommunens hantering av en ev. försäljning av handelstomten. En annan viktig parameter som helt kommit bort är den om befolkningsunderlaget är tillräckligt för en investering från den stora matvarujättens sida. Istället har meningsutbytet handlat om huruvida Coop eller ICA är bäst. Vem är billigast, har bäst sortiment, fräschaste frukt- och gröntavdelningen, möraste köttet och trevligast personal? Men det var inte detta nyhetsartiklarna handlade om. Inte ett dugg! Skärpning, gôtt folk! Och håll er till ämnet!
F.ö. har antagligen örkelljungaborna just exakt de butiker och mataffärer man förtjänar - varken mer eller mindre.

Moderatorn borde såklart ha plockat bort alla kommentarer som inte gällde just själva tomtfrågan. Och då hade det inte blivit många kvar… Som språkvårdare kan man konstatera att det tycks vara lite si och så med skrivförmågan hos merparten av kommentatorerna. Hade hd.se tillsatt en tjänst för att rätta alla språkfel i debattinläggen, så hade den varit på heltid.

ÖN lovar att återkommer med en granskning av kommunens superoptimistiska och verklighetsfrämmande befolkningsprognos och jämföra den med det verkliga utfallet. Detta är nämligen siffror som kommunledningen med alla medel just nu försöker mörka. Men dom nuffrorna ska fram i dagsljuset!

Sven Orkbilder/ÖN   orkbilder@gmail.com
Foto: Sven Zipper


ÅSKLEDARKOMMENTAR

Som chefredaktör och ansvarig utgivare av Örkelljunga Nyheter vet jag av egen erfarenhet vilket dilemma en lokalredaktion på en landsortstidning oftast befinner sig i. På en liten ort som t.ex. Örkelljunga slits man som regel mellan vitt skilda lojaliteter. Å ena sidan förespråkar man givetvis en fri och oberoende press, men å andra sidan är detta inte möjligt i praktiken. För en lokalredaktion i ett litet samhälle måste hålla sig ytterst väl med alla, i första hand med politikerna och de lokala näringsidkarna, men även med föreningslivet och olika intresseorganisationer. En lokalredaktion lever i symbios med makteliten. Journalisten är beroende av öppen information från lokalpolitikerna. Och vice versa: de folkvalda är beroende av att nå ut med passande information till medborgarna. Alltför ingående granskning av den politiska makteliten leder till att informationsflödet stryps. När det gäller näringslivet resulterar ett övernitiskt synande i sömmarna av de lokala företagarna eller föreningarna ofelbart till uteblivna annonsintäkter. Man sitter i en rävsax.

I fallet HD kan man lugnt konstatera att dess lokalredaktion i ovanligt hög grad stryker maktmaffian medhårs. Man har blivit en maktens megafon. För handen på hjärtat, när läste du senast en kritiskt granskande artikel i HD om Örkelljunga? Nej, just det… jag ser inga uppsträckta händer någonstans.

En lokalredaktör kanske inte alltid sitter inne med hela sanningen om vad som försiggår i maktens korridorer på kommunhuset, men han vet betydligt mer än vad som senare publiceras i tidningen. Han är försedd med strypkoppel från olika håll och kanter. Som läsare får du i bästa fall veta halva sanningen. För det finns alltid någon som drar igen blixtlåset när alltför obehagliga fakta är på väg att avslöjas. Och den lydige HD-journalisten vet att han aldrig någonsin får ställa kontroversiella följdfrågor när väl den lokale politruken trumpetat ut sitt budskap. Reportern är en tandlös tiger när det kommer till kritan - en som får nöja sig med att referera makthavarnas påståenden av halvsanningar och lögner. Allt snack om en fri och oberoende lokalpress är rent nonsens.

Enda undantaget är faktiskt Örkelljunga Nyheter och bloggen Örkelljungabilder. Vi bangar inte för kontroversiella och obekväma sanningar. Här granskar vi den härskande makteliten och dess lakejer på vårt eget lilla underfundiga sätt. Vi stryker nämligen makten mothårs
Vi kommer att fortsätta att vara en redig retsticka i röven på etablissemanget! Därför känns det både smickrande och uppmuntrande att ha blivit fälld i HD:s egen högsta domstol.
Vi låter inte någon dra igen vårt blixtlås på kommando. För säkerhets skull har vi installerat en åskledare på redaktionen. Vår favorit och ledstjärna är Gregory Peck i äventyrsfilmen ”Med öppen gylf genom Afrika”.
Foto: Sven Zipper

Sven Springer

Chefredaktör och ansvarig utgivare Örkelljunga Nyheter

Styrelseordförande Springerkoncernen

onsdag 9 februari 2011

SANDLÅDA

För sent ska sandarn vakna

När det våras ibland bergen erbjuder Örkelljunga monarki gratis sand för halkbekämpning. Den finns nu att hämta på gatuförrådet vid Betongsuggevägen. Gatukontoret har nämligen tonvis med sand kvar efter vinterns härjningar. Den lågintensivt arbetande personalen har ju visserligen sprätt ut en hel del grus under säsongen. Det beror dock på att man haft stora besvär med att först ploga ordentligt. Oftast har maskinföraren lämnat ett 5-10 cm tjockt hårdpressat snölager efter sig, varpå man sedan lite förstrött strött ut sitt grova grus. Inom snösvängen har det s.a.s. gått grus i maskineriet. Dessutom är ju ett flertal kommunala trappor liksom Gamla Torg numera totalt avstängda vintertid. Så där har ju sparats in en hel del sand -och arbete... Prioritet 1 har varit de efterlängtade rasterna…

Efter den kallaste vintern på 150 år kanske man kan tycka att det är lite sent påkommet att först nu erbjuda gratis sand till medborgarna. Men den grötmyndige snögeneralen Sven-Kristus Slöman håller inte med: ”Nä, när det lackar mot vår är det precis den rätta tidpunkten att komma med ett sånt här generöst erbjudande. Hade vi ställt ut sandlådan i november hade vi ju fått fylla på låddan titt som tätt. Och vem skulle göra det???
Nu vet vi ju att efterfrågan på sand i fortsättningen kommer att vara i princip noll. Så den här sandlådan kommer vi att använda för våra egna interna syften. Vi får ju ständiga klagomål från kreti och pleti angående vår verksamhet. Men gnällspikarna har aldrig någonsin någon gång fått gehör hos oss för sina synpunkter eller sin kritik. På den här avdelningen tillämpar vi som bekant den uppskattade strutsmentaliteten. Vi stoppar fingrarna i öronen, blundar, lallar en sång och kör sen huvudet i sanden. Med den här nya sandbehållaren kan vi göra det hela på riktigt – alltså precis som strutsen kan vi stoppa huvudet i sanden – och då i vår egen lilla interna sandlåda.”
Foto: Sven Sandman

Tilläggas bör att ingenting är gratis här i världen. Det finns inga gratisluncher! I slutändan är det såklart skattebetalarna som får stå för den sand som här kallas gratis. Och den egendomliga beteckningen gatuförråd innebär inte att den s.k. samhällsbyggnads-
enheten i Örkelljunga monarki har ett förråd av gator som kan placeras ut vid behov – någon som dock verkligen skulle behövas.

Grusgrävande reporter: Sven Sandström/ÖN

måndag 7 februari 2011

OMBYGGNAD

Vem gör Vågen?

En liten del av äldreboendet Södergården i Örkelljunga har byggts om för att inhysa dagverksamheterna Vågen och Ankaret för funktionshindrade.
En som verkligen gör vågen efter flytten till de nya lokalerna är
H.M. Drottningen/Kommunalrådet:

H.M. Drottningen iförd sin nya regnrock
designad av modekungen
 Sven-Pucko Rabanne.
Lägg märke till de sexigt chica
gummistövlarna.
Foto: Sven Smyger/Scandalpix
”Ja, efter den sedvanliga ettåriga förseningen av också det här projektet slipper vi nu dras med den gnidige hyresvärden i det gamla Vågenhuset. 600 000 kr i årshyra är mucho dinero och när han försökte höja avgiften med några procent var det tvärstopp hos oss i kommunledningen. En privat fastighetsägare ska min själ någon gång lära sig att vet hut! Han trodde han satt på ett trumfkort och kunde mjölka kommunen på pengar för överskådlig framtid, men där sket han på sig. Visst förhandlade vi, men personkemin stämde inte precis, så nu står han där med en jättestor, jättetom byggnad som absolut ingen vill hyra. Men det är rätt åt honom, den gamle surkuken och girigbuken!”

Nu har ju själva ombyggnaden kostat inte mindre än 17 000 000 kronor, något som H.M. Drottningen dock inte hade en aning om och tar ganska lätt på: ”Ja, alltså jag trodde att det rörde sig om 1 700 000 spänn och det verkade ju vara en rimlig summa. Men jag hade tydligen tappat bort en nolla. Nu finns det ju många nollor på Kommunhuset och en av dem hade väl gett mig fel underlag inför beslutet. Men vafan, den slutgiltiga summan kanske sticker i ögonen på en och annan, men vi fick ju en renovering av två hela korridorplan för 17 millar.  
Nä, allvarligt talat är det ju en fullständigt sanslös slutsiffra. För den summan kunde vi byggt fem lyxvillor på Ejdern eller kanske ännu hellre två grandiosa dagverksamhetsbyggnader – en för Vågen och en för Ankaret - eller kanske ett helt sprillans nytt handikappkomplex. På Ejdern förstås, där är ju så tomt och ödsligt ändå... Rent företagsmässigt är det ju en ren katastrof att kommunen själv nu äger lokalerna istället för att hyra. Var dom här
17 miljonerna kommer ifrån har jag faktiskt inte en aning om. Du får fråga ekonomichefen!”
Nu var ekonomichefen inte anträffbar för en kommentar eftersom hon enligt säkra källor befann sig hos kronofogden för att reglera den senaste månadens många obetalda kommunala räkningar. Enligt samma uppgiftslämnare skulle hon därefter delta i ett inkompetensutvecklingsseminarium i multiplikationstabellen.

H.M. Kommunalrådet återvänder nu till finansieringen av projektetet: ”Jag antar att vi inte har 17 millar liggande i nån byrålåda. De sociala verksamheterna i monarkin/kommunen har ju gått med ständiga mångmiljonunderskott de senaste åren. Som du minns hade vi ju en redig flopp till socialchef som inte hade något ordentligt grepp om pungen. Pengapungen, alltså... Så antagligen har väl Örkelljunga Kommunfastigheter lånat upp 17 miljoner kronor någonstans för att finansiera ombyggnaden. Bara räntan på ett sånt lån blir ju närmare en miljon om året. Den gamla hyran var ju 600 000 kronor inklusive värme och vatten, så nån besparing för kommunen är det ju min själ inte tal om. Snarare blir de nya lokalerna åtminstone dubbelt så dyra i drift. Det är rena Ebberöds bank! Men jag genomförde som bekant en minst sagt personlig vendetta mot den snikne hyresvärden och han skulle liksom bara sättas på plats en gång för alla. Och det ordentligt! Kosta vad det kosta vill!”

H.M. Drottningen förklarar vidare: ”Nu är ju som tur är inte Örkelljunga monarki/kommun ett företag, för då hade vi konkat för längesen. Såna här hiskeliga ombyggnadskostnader kan ju bara en kommun som lever på skattebetalarnas pengar tillåta sig. En stor fördel i det aktuella fallet är ju att pengarna går till handikappverksamhet och då finns det inte en levande jävel som vågar protestera oavsett hur sanslöst höga utgifterna än är. Inte ens om slutnotan visat på 17 miljarder hade nån vågat öppna käften. Dagverksamhet för funktionshindrade är totalt helig mark som ingen vågar beträda.”

Slutligen erkänner H.M. Drottningen att den dyra ombyggnadsnotan till viss del beror på omfattande korruption: ”Ja, i den här inavlade kommunen där alla är kusiner med alla råder naturligtvis en genomgripande nepotism och vänskapskorruption. På den moderata agendan står svågerpolitik högst upp. Kamaraderiet är utbrett och de kommunanställda finns inte som inte skrubbat varandras ryggar lite då och då för att uppnå personliga fördelar. Ibland skrubbas det min själ grundligt i själva grenen också. Rövslickande är en skön konst, sanna mina ord!

Vanlig sysselsättning
inom kommunal verksamhet.
Foto: Sven Smyger/Scandalpix
Och mina tjänstemän på samhällsbyggnadsenheten har ju särskilda spargrisar stående på sina tjänsterum, där hugade byggmästare och allsköns entreprenörer stoppar i diverse slantar för att få ett lukrativt kontrakt. Och den som proppar i mest får naturligtvis jobbet. Och sen kan han skicka vilka saltade räkningar som helst i fortsättningen. Tjänstemännen bryr sig inte, dom har fullt sjå med att sätta sprätt på dom svarta pengarna. Det är därför en sån här simpel ombyggnad blir så satans dyr. Det är liksom nån annan som står för fiolerna hela tiden. Skattebetalarna alltså…”
Fakta  Ja, just det! För finns det några som inte bör göra vågen efter den här lilla ombyggnaden av Södergården, så är det just skattebetalarna. 17 miljoner hade t.ex. räckt till att betala hyra för den gamla lokalen i inte mindre än 28,33 år! Och att låna upp 17 miljoner till en ränta på 5.5 % (motsvarande ett 10-årigt bolån) kostar årligen 935 000 kronor. Bara räntekostnaden överstigen ju den tidigare hyran på 600 000 kronor, sen tillkommer ju driftskostnaderna. För att inte tala om kostnaden för alla de projektgrupper och personalmöten inför flytten som tillkommit under det senaste året. Dessutom ville ju de närmast berörda, de funktionshindrade och deras anhöriga, absolut inte flytta från den invanda tryggheten i centrum. Och fastighetsägaren står med en tom lokal som väl aldrig någonsin mer kommer att generera några skatteintäkter. Som grädde på moset har dessutom H.M. Drotttningen storvulna planer på ett nytt äldreboende som om kanske 10 år ska ersätta den exceptionellt nergångna och sunkiga Södergården. Varför då bygga om något som sedan ändå ska rivas?

Övervikt på Vågen
Foto: Sven Fetman/Viktväktarna



Reportage och research:

Sven Stinker/ÖN

tisdag 1 februari 2011

TÄVLING

Dum domare dummast

En fånig tävling i frosseri har ägt rum i Örkelljunga Monarki. Spyakonditoriet hade utlovat ett förstapris på 5 000 kronor till den som på tio minuter kunde klämma i sig flest kletiga semlor. Tre trötta politiker hade utsetts till domare. Reglerna var dock synnerligen oklara. Segraren pressade t.ex. först ut grädden på tallriken och åt sedan bara själva bullarna. Tio stycken semlor lyckades han på det viset proppa i sig.
Temla   Foto: Sven Sventon
Ordförande i domarkommittén var minsann ingen mindre än kommunfullmäktiges nye maktfullkomlige ordförande. Han kanske kunde ägna sig åt andra saker än att göra sig och Örkelljunga Monarki till allmänt åtlöje. Men visst, allt som håller kommunfullmäktige-
ordföranden borta från politiken välkomnas!

Visserligen var det hela en ovanligt dum tävling, men nog är en dum domare dummast av allt. Förstapriset delades dock ut av bagarens dotter Else. Den insatte anar naturligtvis att hon kanske är mera känd under smeknamnet
Bak-Else.
Konditor Sven Semmelberg trodde väl att han gjort en smart PR-kupp, men där satte han nog semlan i vrångstrupen. Frosseri är en dödssynd. Och all reklam är inte bra reklam. Semmelkunderna vallfärdar nu till konkurrenten på Café Snäckan. Där slipper man hopplöst tramsiga jippon.


Fakta   Den korrekta benämningen på semla är egentligen fastlagsbulle. Premiärdag för denna bulle är på fettisdagen och inget annat. I år infaller fettisdagen den 8 mars. Att äta fastlagsbulle före denna dag är en dödssynd. För att undvika den värsta fetmaepidemin rekommenderar förste livmedikus doktor Sven Spydde ett intag av en styck fastlagsbulle per person och år och då endast på själva fettisdagen.

Reportage och research: Sven Sventon/ÖN