onsdag 17 november 2010

HÄCK

Förändringar i centrum

De stensättningar och rabatter som finns längs Storgatan i Örkelljunga kommer nu att grävas upp och ersättas av helt nya och fräscha planteringar.
”Folk springer som yra höns och genar över gatan där de inte ska. Vi vill att de väljer övergångsstället vid fontänrondellen för trafiksäkerhetens skull. Folk ska min själ lära sig att veta hut i den här byn”, säger Sven Stolpe på kommunens skamfläcksbyggnadsenhet och pekar med hela handen upp mot Storgatan. Han fortsätter: ”Här på ömse sidor av Storgatan fram till i höjd med Centralfängelset kommer vi att plantera en mycket tålig betonghäck, som kommer att göra det stört omöjligt för folk och fä att snedda över gatan. Växtmaterialet till denna nya underhållsfria häck hämtar vi på kommunhuset. Där finns det gott om tunga betonghäckar som stått på tillväxt under några år. Det är bara att välja och vraka.”
Fler förändringar är på gång i centrum. Rabatten bakom värmebänkarna på Sven Hjalmarsons plats ska rivas upp och ersättas med en ny plantering. Sven Stolpe förklarar: ”Av gammal hävd och tradition och sedan urminnes tider har vi här i Örkelljunga använt oss av tre sorters marktäckare på gator och torg och i rabatter; nämligen mossa, ogräs och betongsuggor. Bakom de där värmebänkarna, där vår personal allt som oftast sitter och hottar upp sina slappa hängrövar, kommer vi att plantera ogräs av sorten slöfockia communalis. Det här växtmaterialet hämtar vi i huvudsak från våra ogräsodlingar vid Kornettvägen.
Kornettvägen     
Foto: Sven Green/Greenpeace

På andra ställen här i centrum där vi inte planterar betonghäck eller ogräs blir det just den härligt gröna och sköna lättskötta mossan.
Och betongsuggor placerar ju vår tekniker Sven Piggelin ut lite hipp som happ. Men det känner ju snart hela Sverige till, så det är ju ingen nyhet precis.”

Sven Stolpe betonar slutligen att de här nya och absolut underhållsfria planteringarna väsentligt kommer att underlätta för personalen att hålla sina femtioelva lagstadgade fikaraster per vecka.

Sven Starkström/ÖN orkbilder@gmail.com


---------------------Annons------------------------------------------

Intresserad av intelligent satir på låg lokal nivå?
Gå in på Örkelljungabilder: www.orkelljungabilder.blogspot.com
Bloggen som får makthavarna
att skita knäck i spiral


Fler fakta och foton från Kornettvägen finns på Örkelljungabilder/inlägget TROTTOARBÖNDER. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar