torsdag 25 november 2010

MERA BUS

Attraktiva Örkelljunga

De omtalade buskörningarna i Örkelljunga kommun lockar nu allt fler ungdomar från andra orter. Unga bilister från Markaryd, Osby, Svinarp och Klippan flockas nu i Örkelljunga centrum sedan ryktet spridit sig om att det här är fritt fram att framföra sina fordon med obegränsad hastighet och maxad ljudnivå. Här har det ju heller aldrig någonsin utdömts böter för lagöverträdelser som att bilar parkeras i dubbla rader, i rondeller eller på gångbanor.

Kommunalrådet har all anledning att visa upp en glad min: ”Ja, äntligen tycks Örkelljunga ha blivit en attraktiv kommun. De här populära street racen har ju blivit ett veritabelt dragplåster för många tonåringar att söka sig till just vår kära kommun. Vi har ju en längre tid haft väldigt svårt att locka hit t.ex. barnfamiljer och penningstarka pensionärer. Befolkningstillväxten ligger inte alls i linje med de ljusa och luftiga prognoser vi presenterat i vår senaste årsredovisning. De väl upphottade siffrorna har ju vår befolkningsstrateg Sven Frisén hämtat ur tomma intet och de är egentligen bara en slags fromma förhoppningar.”

Men nu tror kommunalrådet att utvecklingen har vänt: ”Ja, de här spektakulära buskörningarna är den nya och revolutionerande nisch vi nu riktar in oss på när det gäller att stärka upp befolkningsutvecklingen i Örkelljunga kommun. Dessa motorintresserade ungdomar från andra orter är absolut vår framtid. Kan vi få dem att flytta till vår kommun är Örkelljungas future garanterat säkrad. De är just precis den här typen av unga, kreativa individer som vi letar efter med ljus och lykta. Vi har ju åtskilliga lediga lägenheter i t.ex. höghuset på Ejdern. Jaja, vi får såklart subventionera hyrorna ganska så saftigt till en början… Men en vacker dag så har slöddren vuxit upp och gift sig, byggt villor på Hjelmsjöstrand och fått barn som sedan kan uppfostras till ännu en generation av busförare. Nä, inte bussförare – där hörde du fel, haha!”

Kommunalrådet övergår nu till att referera den upprörda debatt och de många kommentarer till buskörandet som engagerat många läsare i vår lokalkonkurrents nätupplaga: ”Det var skrämmande läsning. Inte en enda av de minst 30 kommentarerna tog upp föräldrarnas eller skolans ansvar! Busungarnas föräldrar kan inte nog prisas i sammanhanget! Utan deras slappa uppfostran av sina telningar hade vi förvisso aldrig haft några buskörare i den här gudsförgätna hålan. Utbildningschefen och skolans lärare från förskolan till gymnasiet ska självfallet också ha en stor eloge. Utan deras bristande pedagogik hade vi aldrig lyckats få fram en sån här sanslös generation av motorburen ungdom.”

Kommunalrådet har haft en ny överläggning med polis, vaktbolag och socialtjänsten och informerat dem om att de tidigare hysteriska ropen från kommunledningen på kraftåtgärder mot busåkandet i Örkelljunga nu har tystnat totalt. Kritiken mot främst polisen under ledning av kommissarie Sven Batong är numera som fullständigt bortblåst.
”Ja, den är som borta med vinden”, säger kommunalrådet. ”Nu har vi precis som de härliga buskörarna gjort en rejäl tvärvändning. Polisens låt-gå-mentalitet passar nu som hand i handske i vårt helt nyskapande koncept Attraktiva Örkelljunga. Det blir alltså i fortsättningen också fritt fram för allehanda flåbusar att dra sina repor på full volym genom vårt eget Vilda västern här i centrum av byn.”
Fortfarande fritt fram för fartdårar
Foto: Folke Flüger/von oben pix

Örkelljungas starka kvinna har även haft konsultationer med Svinarps starke man, kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson: ”Ja, Vi hade ett informellt möte på ett informellt hotell härom veckan. Men han blev såklart svinsur när jag redogjorde för vårt projekt Attraktiva Örkelljunga, som han ansåg skulle locka alltför många ungdomar från Svinarp att flytta till vår framtidsfokuserade kommun. Lars-Göran menade att det i allra högsta grad är en fråga om osund konkurrens från vår sida. I Svinarp är ju nämligen den kvinnliga oppositionsledaren dessutom en övernitisk polis, så något sådant som buskörning är förstås stört omöjligt i den kommunen. Jaja, han får väl tänka ut nåt själv, den gamle galten - nåt som kan få Svinarps befolkning att växa… Lycka till, säger jag bara.”

Slutligen har kommunalrådet ännu en överraskande nyhet att berätta: ”Ja, nu i helgen har jag blivit inbjuden av några sköna ynglingar i Volvogänget att själv få delta i det hektiska buskörandet. Vi kan väl kalla det för ett studiebesök i verkligheten.
Jag har ju själv vissa erfarenheter från det glada 70-talet när vi flängde runt i våra vrålande Volvo 142:or. Gata upp och gata ner… ja, Herre Jesus, det var härliga tider, strålande tider… Så jag ser verkligen fram emot helgens traditionella street race här i Örkelljunga. Vi ska träffas på Kuk-Johans Restaurant & NjutBar på Hallandsvägen vid sju-snåret. Och där inne blir det förhoppningsvis först några rejäla stänkare för min del innan vi ger oss ut i örkelljunganatten för vidare äventyr. Jag räknar också kallt med att det blir lite göka i baksätet i nån av bilarna. Det är ju unga och kåta killar vi snackar om… Jag tror min själ förresten faktiskt att jag börjar bli lite fuktig i trosorna redan nu…”


Foto: Sven Smyger/Scandalpix


Sven Sandstorm/ÖN


Tipsa
Örkelljunga Nyheter: 

orkbilder@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar